Výběrová káva El Salvador LOS PIRINEOS z norské pražírny Tim Wendelboe je charakteristická tóny hořké čokolády, tropického a peckového ovoce.
V posledních letech jsem byl opravdu ohromen kvalitou kávy z odrůdy Pacamara, kterou vyrábí tým Los Pirineos. Nevzpomínám si, že bych kdy ochutnal lepší šarži Pacamary z této farmy, říká Tim Wendelboe. Považuji ji za komplexní a intenzivní kávu s čokoládovým kakaovým charakterem, který se u káv z této farmy běžně vyskytuje.
V roce 2020 bohužel zemřel náš drahý přítel a průkopník v produkci kávy Gilberto Baraona. Gilberta jsem poznal v roce 2010 poté, co jsem si poprvé koupil jeho kávu v aukci kávy Cup of Excellence. Přestože jeho káva nebyla v tom roce mezi nejlepšími šaržemi a získala 30. místo, byla to moje zdaleka nejoblíbenější káva v aukci, a tak jsem se rozhodl přihazovat a nakonec jsem šarži koupil. O rok později jsem navštívil dona Gilberta na jeho krásné farmě Los Pirineos, která se nachází na vrcholu sopky Tecapa. Okamžitě jsme se sblížili a oba jsme se shodli, že chceme pracovat na stejném cíli: aby jeho káva byla jednou z nejlepších v Salvadoru. Gilberto se nebál jít vlastní cestou a na své farmě vždy zkoušel nové věci. Líbil se mi jeho pozitivní duch a jeho chuť experimentovat a zlepšovat vše na jeho farmě. V prvních letech, kdy jsem navštěvoval jeho farmu, jsme se hodně zaměřovali na diskuse a experimenty, jak bychom mohli zlepšit jeho výrobní postupy na mokrém mlýně a vylepšit jeho sušárny. Podařilo se nám zvýšit kvalitu jeho kávy tím, že jsme vylepšili jak proces mytí, tak zejména proces sušení zavedením vyvýšených lůžek a sušení ve stínu.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.
- Producenti: Diego & Fabiola Baraona
- Sklizeň: únor 2022