Recept
Ahoj!
Všechny kávy adventního kalendáře vařím stejným způsobem. Pomohlo by mi to lépe se orientovat v původu a odrůdách kávy, a tak se z tohoto dobrodružství dozvědět více.
Můj recept vychází z techniky Jamese Hoffmanna V60, ale trochu jsem ho upravil a upravil na moje čísla. Také používám sládek Tricolate, který pomáhá dosáhnout lepší konzistence než V60.
Můj recept:
20-21g kávových zrn (cokoli je v sáčku adventního kalendáře)
330 g vody
Mlýnek na kávu 1ZpressoK-Plus na 45 kliknutí - o něco jemnější než vaše obvyklé mletí V60.
Nejprve nalijte 100 g vody, krouživým pohybem po směru hodinových ručiček počkejte, až proteče téměř všechna voda, je to asi 45 sekund.
Za druhé nalijte 110 g vody, promíchejte proti směru hodinových ručiček, počkejte dalších 45 sekund.
Zatřetí nalijte 120 g vody, krouživým pohybem po směru hodinových ručiček počkejte, až proteče všechna voda.
Před ochutnávkou nezapomeňte kávu promíchat lžičkou!
Snažím se každou kávu slepě ohodnotit, popsat noty a odhadnout j...Víceejí původ, typ zpracování a nadmořskou výšku.Tentokrát se pokusím uhodnout odrůdu a také farmu, i když moc farem neznám. Vyberu si kávu, která je nejblíže kávám z předchozích dvou adventních kalendářů, a získám název farmy nebo regionu. Jen pro hru.
Odkazy na kávy neotevírám, dokud je neochutnám a nepopíšu.
Můj systém hodnocení zahrnuje:
SI - velikost bobů v mm
SH - tvar fazolí
CO - barva fazolí, první číslo znamená tmavost, 'c' znamená 'barevné', 'w' stands pro „praná“ vlákna
AB - aroma fazolí
AG - aroma mletých fazolí
AR - AROMA piva
AC - ACIDITY
SW - SLADKOST
BO - BODY
TA - CHUŤ
AT - DOPOUŠTĚNÍ/DOKONČENÍ
AS - ASTRINGENCY
První číslo znamená intenzitu charakteristiky, druhé číslo vyjadřuje, jak moc se mi to líbilo.
Po otevření odkazu přidávám také (+) a (+/-) k atributům, pokud se shodují nebo se blíží oficiálnímu popisu. Atributy, které nechávám bez známek, neodpovídají oficiálnímu popisu.Tentokrát měřím i DiFluid, který jsem šťastně vyhrál v minulém roce v loterii Kofio Advent Calendar.
Teď je to věda!
OK, takže výsledek pro kávu 16 je:
SI 7-12 mm
SH většinou jednotné ploché poloviny
CO 2 c
AB 2 4+
AG 4 4+
AR 4+ 5
AC 4+ 5
SW 3+ 5
BO 4 5
TA 4+ 5
VE 45
AS 25
Hmotnost fazolí: 21,2 g
Hmotnost vody: 337 g
Doba vaření: 10:30?!
Varná hmotnost: 284,4 g
Výsledky DiFluid:
1,53 % TDS
20,53 % EXT
1:15,9 CBR
Způsob = přírodní(+)
Noty = černá třešeň nebo třešňový likér(+), roseship, vybiscus, ostružiny?, džem z černého rybízu?
Původ = Peru(-)
Farma = ADAN CHOCAN(-)
Vyška = 1400m(+/-)
Odruda = Bourbon(+/-), Caturra
Nejste si jisti, proč extrakce u této kávy tentokrát trvala tak dlouho, ale vaření to příliš neovlivnilo. Moc pěkný pohár.