Sladké espresso plné chuti si připravíte ze zrnek EL CUTO pražírny Terres de Café. Samotná vůně této kávy je velmi bohatá a připomíná karamelky a čokoládu. Stejně tak tělo této kávy nabízí plnou a sametovou chuť tmavé čokolády, sušených švestek a meruněk s vanilkovým ocáskem. Kávička se bude krásně kombinovat i s mlékem.
El Cuto, pojmenovaný po legendární salvadorské postavě, která bohatým bere, aby chudým dávala, je spojením čtyř farem a Terres de Café v rámci projektu: obnovit udržitelným způsobem pro místní komunity produkci kvalitní kávy ve střední nadmořské výšce, která čelí globálnímu oteplování. Pilířem projektu je obnova lesů, hospodaření s dešťovou vodou, návrat biologické rozmanitosti, polykultura (med, vanilka, kakao, ibišek...).
Málokde na světě najdeme takového tahouna a nadšence do kávy jako tento malý středoamerický stát, El Salvador. Jen třicet let po zahájení komerčního pěstování už se vydral na místo 4. největšího světového kávového vývozce (s dvakrát větším vývozem, než dnes) a když jakákoliv novinka či inovace rozvíří pozornost kávového světa, nebylo by místního farmáře, který by vše ihned nevyzkoušel.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní.
- Nadmořská výška: 1200 m n.m.