Výběrová káva Ekvádor LUGMAPATA z britské pražírny Hard Lines je charakteristická tóny černého rybízu a borůvkové marmelády.
I po třech letech stále představujeme nové země, tentokrát je to Ekvádor. Původ, který ještě musíme podrobněji prozkoumat, ale který nám nesmírně chutnal od jiných pražíren. Ekvádorské profily pro nás ztělesňují eleganci v kombinaci se skutečně jedinečnou strukturou. Námi vybraná promytá šarže má v ústech krásnou chuť po marmeládě a sladkost ostružin a borůvek.
Rodina Merino začala s produkcí kávy teprve před pěti lety a z pozemku svých prarodičů, který dříve sloužil k chovu dobytka, vytvořila prosperující rodinný podnik. Enrique pracuje společně se svou sestrou Rosio a synovcem Robertem, přinášejí inovace a jejich cílem je jednou mít 60 hektarů půdy určené k pěstování výběrové kávy. Upřímně doufáme, že se jim to podaří.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky dužiny.
- Farma: Lugmapata
- Producent: Merino Family
- Nadmořská výška: 1600 - 1800 m n. m.