Svěží letní káva, která vám svým chuťovým profilem připomene košík s červeným ovocem. Skoro jako u babičky na zahrádce. Výběrovka z Burundi, kterou napražili v Crankhouse Coffee, je přesně taková. Ovocná dobrota v podobě rybízové a malinové bomby se smetanovým tělem.
Izuba znamená "slunce" v jazyce Kirundi, což je dialekt místní komuny Kabarore ve známé provincii Kayanza, kde se pěstuje káva. Mycí stanice Izuba se nachází v blízkosti řeky, která poskytuje důležitý zdroj čerstvé vody pro zpracování kávy. Stanice poskytuje prémie, kde je to možné, nejen zemědělcům, ale také zaměstnancům stanice. Po zpracování kávy se kávová drť při rozkladu mění v přírodní hnojivo. Jakmile je hotová, je distribuována místním zemědělcům, aby dodala živiny do jejich půdy. Od prosince 2019 má dovozní partner Raw Material (RM) v Burundi výrobní a vývozní provozovnu, ačkoli od roku 2015 nakupoval kávu od různých skupin producentů.
Jejich první stanicí byla pračka kávy Izuba, která se nachází v obci Kabarore na severu Burundi. V Izubě nakupují třešně od drobných pěstitelů v oblasti a poté je zpracovávají na prané, medové a přírodní kávy. Prostřednictvím těchto zpracovatelských stanic RM garantuje ceny vyplácené producentům a zvyšuje hodnotu kávy díky vysoké pozornosti věnované detailům a kontrole kvality. Tím je zajištěna nejvyšší kvalita kávy a největší ziskovost pro producenty.
V loňském roce nebyla téměř žádná z domácností v okolí mycí stanice Izuba zdravotně pojištěna. V letošní sezóně se RM v Burundi zaměřila na to, aby všechny rodiny dodávající třešně získaly plné zdravotní pojištění. Tato iniciativa se po rozhovorech s komunitou ukázala jako nejefektivnější a nejžádanější věc, kterou mohli z dlouhého seznamu možných aktivit udělat. Tato promytá káva se depulpuje, poté se fermentuje v nádržích po dobu přibližně 12 hodin a následně se suší v průměru 20 dní na vyvýšených záhonech.