Jemná, čistá káva s lehkým tělem, svěží kyselinkou a květinovým nádechem. To je lahodné nové Burundi od Jizby! V chuti dominuje černý rybíz, tóny červeného ovoce a citrusů. A spolu ve spojení s odrůdou bourbon, která je oceňovaná pro svou komplexní ovocnost a úžasnou vyváženost je tohle opravdu lahůdka.
V roce 1989 vznikla mycí stanice Gahahe, která se stala jednou z nejvýznamnějších v provincii Kayanza. Název "Gahahe" odkazuje na stromy Igihahe, které dříve v této oblasti hojně rostly. Stejně jako jinde v Burundi, i zde mycí stanice Gahahe zpracovává třešně pro malé farmáře, kteří obvykle obhospodařují v průměru 245 stromů. Stanice disponuje 10 fermentačními nádržemi, 4 stoly pro výběr třešní, 2 namáčecími nádržemi a sušicím polem se 180 sušicími stoly a 18 předsušicími stoly. Během sklizně zpracovává tato mycí stanice přes 750 tun kávových třešní od svých 1700 členů. V roce 2014 si Gahahe připsala 7. a 17. místo v soutěži Burundi Cup of Excellence a v roce 2015 obsadila 4. místo.
Při sklizni kávy v Burundi je každá třešeň pečlivě vybírána ručně. Kvalita je sledována od počátku až do konce zpracování. Třešně jsou zpracovávány mokrým způsobem s neustálým dohledem, kde se sleduje každý krok - od fermentace až po konečné promývání. Greenco nakupuje i méně kvalitní třešně, ale ty jsou ihned odděleny a prodávány pouze jako třešeň kvality B. Po promytí jsou pak kvalitnější třešně pečlivě ručně tříděny, aby se odstranily všechny poškozené, nedozrálé a přezrálé třešně. Po vytřídění se třešeň rozdrtí a káva se nechá za sucha fermentovat až 12 hodin a poté se na 12 až 24 hodin máčí v čisté horské vodě. Zrno se poté přesune na africké postele, často se rozhrabává a obrací, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení trvá přibližně 2 až 3 týdny.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Producent: Greenco Coffee