Vyzkoušejte tuto parádní kávu od italské pražírny Gardelli Coffee. Zrnka pocházejí z Brazílie a byla zpracovaná naturální metodou. Výsledkem ale není klasický "brazilský" profil, ale tentokrát v šálku hledejte sladkost karamelu, svěžest jablek společně s lískooříškovým tělem. Vše je doplněno lehkou aciditou, která z této brazilské kávy vytváří skvělou variantu jak na jemnější espresso, tak na hutnější a sladší filtr.
Farma Santa Margarida je pro Francise Figueireda Oliveiru již více než dvě desetiletí srdcovou záležitostí. Francis spolu se svou ženou Julianou a dvěma dětmi Elisou a Fábiem zasvětili svůj život produkci kvalitní kávy na farmě v Três Pontas v jižní části brazilského regionu Minas Gerais. Francis je zkušený agronom, v roce 1993 absolvoval prestižní Federální univerzitu v Lavrasu. Od té doby neúnavně pracuje na farmě Santa Margarida, kterou zdědil po svých prarodičích z matčiny strany. Pod Francisovou odbornou péčí byly za posledních 25 let obnoveny staré kávové plantáže farmy a byly osázeny nové plochy. Na 110 hektarech osázené plochy (z celkových 158 hektarů) farmy, která se nachází v nadmořské výšce 900 m n. m., se pěstuje kávovník odrůdy Mundo Novo. Francis se snaží produkovat naturální kávu a věnuje velkou pozornost kvalitě jak při pěstování, tak při zpracování, aby získal co nejlepší zrna. Díky jeho odhodlání a odborným znalostem se káva z farmy Santa Margarida stále zlepšuje a patří k nejlepším v regionu.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 900 m n. m.