Výběrová cascara Brazílie DAS COLINAS z maďarské pražírny Casino Mocca je charakteristická tóny višně, oplatky z lískových oříšků a hořké čokolády.
Brazílie je největším producentem kávy. Jejími hlavními producentskými regiony jsou Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo, Bahia, Paraná, Rondonia a Rio de Janeiro. Brazilská produkce kávy, která zajišťuje třetinu světové produkce kávy, je známá především tím, že vyniká spíše kvantitou než kvalitou. V důsledku toho se s brazilskou kávou setkáváme většinou tehdy, pokud kupujeme levné směsi pro espresso nebo instantní kávu. Zajímavý je však pro nás brazilský sektor výběrové kávy, který leží ve stínu masové produkce. Výrobci orientovaní na kvalitu jsou sdruženi v organizaci BSCA (Brazil Specialty Coffee Association), která od roku 1991 razí cestu brazilské produkci výběrové kávy. V Brazílii stále existuje obrovský nevyužitý potenciál jak v četných aklimatizovaných odrůdách arabiky, tak v pokročilých a rozvíjejících se metodách naturálního zpracování. Doufáme, že se budeme moci zúčastnit ochutnávky stále se zlepšujících výsledků. Nilim Assumpção a Marilda Mafort produkují vysoce kvalitní kávu od roku 2016 na své farmě Sítio Das Colinas poblíž obce Alto Jequitibá v Minas Gerais.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Farma: Sítio Das Colinas
- Nadmořská výška: 1.250 m n.m.