Co si počít, když vám doma straší? Pozvěte milé strašidlo na šálek kafíčka! A tohle kafčo je pro duchy jako dělané. Tahle strašidelná Geisha z Bolívie od Astro Café je nadpozemsky lehoučká. Jasmínové tóny spolu se sladkostí bílého bezového květu a v závěru citrusová kyselinka a lehká štiplavost skořice jsou lepší, než si volat do domu vymítače.
Bolívie je jedinou vnitrozemskou zemí produkující kávu v Jižní Americe a je nejmenším vývozcem kávičky na kontinentu. Kvalita té kávy však téměř nepostrádá rozmanitost nebo krásu. Bolívijský terén a geografie jsou nadané pro produkci arabiky, zejména v celé její větší oblasti Yungas (Yungas je Aymarsky pro „teplá země“), jejíž pohoří spojují nízkou a vlhkou amazonskou pánev se suchým andským altiplanem nahoře. Biodiverzita, zdraví půdy, nadmořská výška a progresivní vedoucí postavení v San Juan nepopiratelně podporují malé farmáře, kteří hledají udržitelné živobytí s kávou. Přesto, tváří v tvář každé bolivijské kávě, zvláště té nejlepší, je jeden z nejnamáhavějších pozemních tranzitů v kávovém světě, který překonává převýšení 4000 metrů přes vrchol And a na západ do přístavu Arica na pobřeží Chile. Nízká produkce země, několik vybraných skupin producentů ve speciální hře a impozantní logistické výzvy znamenají, že každý úspěšný příjezd je něco, čeho je třeba si vážit.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích.
- Nadmořská výška: 1800 - 1900 m n. m.