Výběrová káva Bolívie CARANAVI z šumperské pražírny Pikola je charakteristická tóny broskví, Pekanových ořechů a nugátu.
Kávy z Bolívie mají zajímavou tradici. Ke konci minulé dekády se místní produkce téměř zastavila a v roce 2017 se z této země exportovalo pouze 20000 pytlů kávy. To vše kvůli kávové rzi, která zdecimovala většinu místních farem. Velká část z nich poté začala s pěstováním koky, ze které jsou větší výnosy a její pěstování je podporováno vládou. Oblast Caranavi v Regionu Yungas je hlavním centrem pěstování kávy. V této oblasti jsou 2 druhy klimatu a velmi úrodná půda.
Rodina Rodriguez pěstuje kávu v této oblasti od roku 1986. Na začátku skupovala úrodu od 2000 producentů a tu zpracovávala v pronajatém závodě. Dnes mají závod v La Paz zvaný Buena Vista a hospodaří na 13 farmách, které mají dohromady přes 120 hektarů. Ve špičce sezóny zaměstnává tato rodina přes 300 pracovníků, agronomů i konzultantů z jiných zemí. Mají na starost pěstování, suché i mokré zpracování ve své stanici, ale také export. V roce 2019 byla rodina Rodriguez oceněna SCA za nejlepší udržitelný obchodní model prodeje kávy. Zabívají se také zemědělským výzkumem a experimenty s různými odrůdy káv. V současné době pěstují přes 50 druhů. Tato naturálně zpracovaná káva se sušila týden na afrických postelích a poté pomalu dosušovala mechanicky. Její svěží a sladká chuť je opravdu nezaměnitelná.
- Producent: rodina Rodriguez
- Oblast: Yungas
- Zpracování: suché (natural)
- Nadmořská výška: 1650 m n.m.
- Odrůda: Caturra