Father Carpenter je pražírnou v srdci Berlína, která byla založena v roce 2023. Pod vlajkovou značkou Father Carpenter se ale už od roku 2014 skrývají kavárny a restaurace. Pojďte se podívat na jejich zajímavou cestu k pražení výběrové kávy.
Jak to začalo?
Cesta Father Carpenter byla odstartována v roce 2014, kdy se skupina mladých lidí v čele se zakladatelem Krestenem Thogersenem rozhodla založit podnik. Kresten je původem z australského Melbourne a vyrostl v rodině, která se kávě intenzivně věnovala. Přestěhovat se do Berlína pro něj bylo naprosto přirozené rozhodnutí, protože právě zde byla třetí kávová vlna v rozmachu.
Nejprve šlo o pouhý pop-up. O rok později se podařilo zrekonstruovat prostor s malou kuchyní a tak se zrodila první F.C kavárna. S první kavárnou se Krestenovi v hlavě vytvořila i myšlenka pražírny.


Do pražení kávy se Kresten nakonec nedal sám. Spojil se se Silo Coffee a spolu založili dnes již legendární Fjord Coffee Roasters, pražírnu která se dnes řadí mezi evropské creme de la creme na trhu s výběrovkou.
V následujících letech se F.C podařilo zvětšit prostory původní kavárny a zároveň otevřít i Father Carpenter To-Go - menší prostor, kde bylo možné odbavit více zákazníků v kratším čase.
V roce 2023 se Father Carpenter oddělil od Fjordu a vznikla tak samostatná stejnojmenná pražírna.

Mise pražírny
Stejně jako jejich vize s kavárnou i jejich pražení je poháněno touhou nabízet nejlepší a nejkvalitnější produkt. Pražení vlastní kávy se stalo posledním článkem ke zdokonalení jejich pohostinství.
Ve Father Carpenter ke kávě přistupují s velmi romantickou až puritánskou ideou, že pražení je proces, který pomáhá dostat chuť zrnek na povrch, ale nemá ji už nijak ovlivňovat.
Snaží se o kávy s jiskrnou aciditou, jemnou sladkostí a hlavní řadě s co nejjasnější chutí.
Kresten se nechal slyšet, že by rád F.C. rozšířil o pařížskou pobočku, jelikož tato evropská metropole je co se týče scény s výběrovou kávou podstatně pozadu. Chtěl by tedy i ve Francii nabídnout to, co se mu podařilo v Berlíně.
