Doručení do Vánoc: Doručenína adresu
Stíháme(1-3 pracovní dny)

Bezkofeinový - 3PACK Set

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Obsah balení

Datum pražení
05.12.2024 (9 dnů)
Pražírna
Candycane Coffee
Země původu
Kolumbie výběrová káva Kolumbie
Region
Huila
Odrůda
Castillo, Caturra
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Maliny, Mléčná čokoláda, Nutella
Cuppingové skóre
85,5/100
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Moka konvička, Vacuum Pot, Espresso

Bezkofeinová Kolumbie DECAF DE CAÑA z pražské pražírny Candycane coffee vás naláká na tóny malin, mléčné čokolády a nutelly. Káva je pražená jako tzv. "omni roast" a je tedy vhodná jak pro přípravu espressa, tak filtrované kávy.

Máme pro Vás čerstvou sklizeň kolumbijské kávy z regionu Huila. Produkce malých farmářů speciálně vybraná pro zpracování na decaf - metodou "sugarcane" nebo též EA metodou. Tento proces přírodní dekafinace je šetrný a zachová nejvíc původní chuti kávového zrna.

Proces metody Sugarcane Decaf/EA: káva se nejprve při velmi nízkém tlaku napaří tak, aby se odstranil pergamen. Kávové zrno napařené horkou vodou změkne a nabobtná. Tento proces připraví zrno pro hydrolýzu kofeinu, který se váže na soli kyseliny chlorogenové v kávě. Extrakty (přirozeně získané fermentací cukrové třtiny a nikoliv chemickou syntézou) se poté nanesou na zvlhčenou kávu. Káva se několikrát promyje přírodním ethylacetátovým rozpouštědlem, aby se množství kofeinu snížilo na požadovanou úroveň. Jakmile je tento proces ukončen, musí být káva před dalším krokem očištěna od zbytku ethylacetátu pomocí proudu nasycené páry pod nízkým tlakem. Odtud se káva posílá do vakuových sušicích bubnů, kde se odstraní voda dříve použitá k navlhčení zrnek, a káva se suší na výslednou vlhkost 10 až 12 %. Káva je poté pomocí ventilátorů rychle ochlazena na pokojovou teplotu. Posledním krokem je nanesení karnaubského vosku, který poskytuje kávě ochranu před okolními podmínkami a pomáhá zajistit stabilitu.

 

  • Producent: Drobní farmáři
  • Nadmořská výška: 1.900 m n. m.
  • Sklizeň: 2020
Pražírna
The naughty dog
Země původu
Kolumbie výběrová káva Kolumbie
Region
Huila
Odrůda
Caturra, Castillo, Colombia
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Karamel, Brusinky, Čokoláda
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot, Espresso, Moka konvička

Výběrová bezkofeinová káva Kolumbie LA PLATA z pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny brusinek, karamelu a čokolády.

Pochází z rukou několika farmářů z regionu Huila. Přibližně 80 % pěstitelů z tohoto regionu pěstuje kávu na půdě o rozloze menší než 3 hektary, na kterých pracuje jen několik členů. To má pozitivní vliv na kontrolu zpracování kávových třešní a výslednou kvalitu. Zároveň díky geografické poloze je tato káva pěstována v ideálních klimatických podmínkách. Většina farmářů z tohoto regionu navázala spolupráci se společností Aprocoagrosh, která si klade za cíl jejich práci podpořit a to zejména tím, že profituje pouze a jedině z provozních nákladů.

Tato káva je zpracována tzv. promytou metodou, kdy projde mikro-mlýnem, kde se pečlivě sklizené třešně udržují 12 hodin ve fermentačních nádržích, aby postupně kvasily s přidanou vodou a poté se zbavují zbytků dužiny, aby fermentovaly po dalších 18 hodin. Následuje další promývání takto zkvašených třešní, aby se odstranil sliz, který na nich ulpívá a poté jsou třešně rozprostřeny na vyvýšené postele, kde projdou procesem sušení po dobu 15 dnů, kdy jsou pečlivě kontrolovány a převraceny, aby tak došlo k jejich rovnoměrnému prosušení a snížení obsahu vlhkosti na požadované hodnoty.

V případě kávy s označením decaf jde o kávu bezkofeinovou tj. hodnota kofeinu obsaženém v kávě je mnohoznačně nižší, než u klasicky zpracovaných káv. Je tedy vhodná pro pití ve větším množství a nebo například pro nastávající maminky. Taková káva se zbavuje kofeinu pomocí výtažku ethylacetátu (tzv. E.A. metoda), který je vedlejším produktem při zpracování cukrové třtiny. Zrna se louhují v roztoku ethylacetátu (bezbarvá kapalina s charakteristickou sladkou vůní), který na sebe naváže kofein a poté se zrna napaří, aby se zbavila všech stop ethylacetátu. Výsledný obsah kofeinu je 0,1 – 0,3 %. Tento proces je zároveň velmi šetrný a zrna si zachovají ovocnost i sladkost.

Ve sledu všech událostí se tým Kávových kurzů rozhodl pro další krok, malý projekt – pražírna The Naughty Dog. Možná si říkáte, proč Nezbedný pejsek? Pokud celý tým znáte, jistě dobře víte, že je všude doprovází jejich trpasličí jezevčíci. Takže to snad ani nešlo jinak, ale jezevčíka najdete na každém obalu.

  • Farma: Více farmářů
  • Nadmořská výška: 1.050 m n. m.
  • Sklizeň: Červenec - září 2020
Pražírna
Rebelbean
Země původu
Kolumbie výběrová káva Kolumbie
Region
Rio Sucio
Odrůda
Caturra, Castillo, Colombia
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Slaný karamel, Kandovaná broskev, Libeček
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Kolumbie San Lorenzo z české pražírny Rebelbean je charakteristická tóny kandované broskve, slaného karamelu, libečku.

Co si budem, postupně na pražírně všichni zjišťujeme, že decaf je prostě super! My prostě rádi pijeme kafe, hodně, jenže když to přeženete, není to nic moc. No a skvělým řešením je právě “decaf”! Zvlášť když si kafe pořád udrží i podstatnou část svých původních chutí a aromat. Holt technologie jsou každým rokem dál a dál a metoda “perlivé vody CO2” je dostatečně šetrná, navíc kompletně organická! Určitě vás zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá, pokusím se ho tedy v kostce shrnout.

Jen pro zajímavost rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují, je totiž mnohem jednodušší, po všech stránkách, se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.

Metoda “sugar cane”:

1. Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.

2. V druhé fázi se přechází k hydrolíze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou fermentace cukrové třtiny a za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu na požadovanou úroveň v několika stejných pöpakujících se krocích “namáčení”.

3. Následně se opět zrna pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky vysušena na požadovanou běžnou úroveň 10-12% vlhkosti.

4. Co je asi nejzajímavějším krokem celého procesu je aplikace nano vrstvy přírodního vosku z palmy karnaubské aby byla zrna chráněna před vnějšími vlivy a stárnutím. Tento vosk není rozpustný ve vodě a je naprosto přírodní a foodsafe, takže bez obav!Je to druhý způsob zpracování kávy na bezkofeinovou, kterou jsme zatím vyzkoušeli, každopádně chuť je opět bez kompromisů a krásně sladká.

  • Farmář: sdružení farmářů San Lorenzo
  • Nadm. výška: 1600 - 2000 m.n.m

Vánoční kafe

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak produkt obstál, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5906 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice