Výběrová káva Kolumbie San Lorenzo z české pražírny Rebelbean je charakteristická tóny kandované broskve, slaného karamelu, libečku.
Co si budem, postupně na pražírně všichni zjišťujeme, že decaf je prostě super! My prostě rádi pijeme kafe, hodně, jenže když to přeženete, není to nic moc. No a skvělým řešením je právě “decaf”! Zvlášť když si kafe pořád udrží i podstatnou část svých původních chutí a aromat. Holt technologie jsou každým rokem dál a dál a metoda “perlivé vody CO2” je dostatečně šetrná, navíc kompletně organická! Určitě vás zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá, pokusím se ho tedy v kostce shrnout.
Jen pro zajímavost rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují, je totiž mnohem jednodušší, po všech stránkách, se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.
Metoda “sugar cane”:
1. Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
2. V druhé fázi se přechází k hydrolíze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou fermentace cukrové třtiny a za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu na požadovanou úroveň v několika stejných pöpakujících se krocích “namáčení”.
3. Následně se opět zrna pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky vysušena na požadovanou běžnou úroveň 10-12% vlhkosti.
4. Co je asi nejzajímavějším krokem celého procesu je aplikace nano vrstvy přírodního vosku z palmy karnaubské aby byla zrna chráněna před vnějšími vlivy a stárnutím. Tento vosk není rozpustný ve vodě a je naprosto přírodní a foodsafe, takže bez obav!Je to druhý způsob zpracování kávy na bezkofeinovou, kterou jsme zatím vyzkoušeli, každopádně chuť je opět bez kompromisů a krásně sladká.
- Farmář: sdružení farmářů San Lorenzo
- Nadm. výška: 1600 - 2000 m.n.m