Výběrová káva Rwanda Rushaki Experimental z pražírny Caffka je charakteristická chutí lékořice a dalších sladkých tónů.
Káva Rushashi pochází ze Severní provincie Rwandy, regionu Gakenke oplývajícího bujnou vegetací. Typické jsou vysoké a ostré kopce, kde se ve velké nadmořské výšce pěstuje káva vynikající kvality. Producentem kávy je družstvo farmářů Abakundakawa, čítající v současnosti na 2000 členů.
Družstvo bylo založeno v roce 1999 a od té doby ušlo dlouhou cestu. Celý proces zpracování kávy se výrazně zdokonalil (zejména dlouhý fermentační proces, který inspiruje další zpracovatele kávy), snaží se pracovat udržitelně, ekologicky, progresivně, zároveň velmi transparentně. Výsledkem je nezapomenutelná, komplexní, čistá káva, která získala několikrát ocenění v Cup of Excellence, 3.místo v roce 2010, 11.místo v roce 2014.
Důležité je zmínit také sociální působení družstva Abakundakawa v regionu, družstvo podporuje ženské organizace, které po rwandské genocidě vyzdvihují ženská práva a posilují postavení žen ve společnosti. V rámci této podpory ženy pod značkou „produced by woman“ vlastní, pěstují a zpracovávají kávu.
- Zpracovatelský závod: Rushashi Coffee Washing Station (CWS)
- Družstvo: Abakundakawa
- Odrůda kávy: Bourbon
- Nadmořská výška: 1700 – 2000 m.n.m.