Výběrová káva Rwanda IREME z norské pražírny Langora je charakteristická tóny malin, třešní a červených hroznů.
Ireme je experimentální lot inspirovaný citovým vztahem naší rodiny ke kávové komunitě jako celku - od pěstování kávy, jejího zpracování po distribuci a konzumaci. Myšlenkou této kávy je poskytnout co nejautentičtější šálek rwandské kávy. V chuti vás čeká směs mléčných a jablečných kyselin s intenzivní sladkostí a krémovým tělem. Mycí stanice Gasharu se nachází v blízkosti pohoří Rwanda Kongo Nil Mountain Chain a je jednou ze dvou mycích stanic od Gasharu Coffee. Pracují s 1650 drobnými farmáři z této oblasti a pěstují nejčastěji kávovou odrůdu Bourbon. Valentin Kimenyi obhospodařuje Gasharu poté, co převzal farmu v roce 1976, po svém otci. Ten zde zasadil své první kávovníky v 17 letech. V průběhu let vybudoval Gasharu do dnešní podoby a položil tak skvělý základ pro Valentina.
Po sběru v mycí stanici se kávové třešně třídí a namočí do vody, aby se zajistilo, že zrna s dobrou hustotou jsou oddělena od ostatních. Poté se vloží do nádrže, kde podstoupí 72 hodin anaerobní fermentace, a nakonec se suší na vyvýšených afrických postelích po dobu 25 až 30 dnů.
Odrůda Bourbon vznikla přírodní mutací z kávovníku Typica a stalo se tak na ostrově Réunion (v té době nazýván Bourbon). Zralé třešně odrůdy Bourbon bývají buď žluté, červené nebo v případě havajské mutace oranžové barvy. Bourbon je oblíbený především pro svou komplexní a čistou aciditu, která je doplněna výraznými sladkými tóny karamelu a čokolády.
- Oblast: Macuba
- Producent: Gasharu Coffee
- Nadmořská výška: 1610 - 2100 m n. m.