Výběrová káva Rwanda DRUNK UWITIJE - barrel aged z pražírny JEDNO KAFE je charakteristická tóny kokosu, ananasu, rumu a melasy.
Mustefa Abakeno je drobný farmář, který vlastní 18 hetarů půdy poblíž města Agaro v oblasti Jimma v západní Etiopii. Po změně legislativy se Mustefa zaregistroval jako vývozce, aby mohl svojí produkci prodávat napřímo a maximalizoval tak množství peněz, které vrací zpět do své farmy a infrastruktury a jsme moc rádi, že ho i my můžeme podpořit.
Zhruba polovina jeho produkce je zpracována promytou metodou. Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Pěstitel: Bernard Uwitije
- Nadmořská výška: 1700 m n.m.
- Zpracování: natural barrel aged