Peru EL MANGO

od Gardelli Coffee

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Gardelli Coffee
Země původu
Peru výběrová káva Peru
Region
Cajamarca
Odrůda
Catuai, Pache
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Mandle, Med, Jablko, Limonáda
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot, Espresso, Moka konvička

Tato zrna, pocházející ze zelených kopců v Peru, jsou přímo nasáklá esencí této země, s chuťovými tóny šťavnatých jablek, sladkého medu a křupavých mandlí. V tomto šálku kávy se však skrývá překvapivý zvrat – jemný nádech osvěžující limonády, který tančí na jazyku a zanechává za sebou dráždivý závěr. Uvařte si šálek nejlépe střeženého peruánského tajemství, které čeká, až si je vychutnáte.

Daniel Chilcon Flores pěstuje kávu ve vesnici El Diamante v okrese San Jose de Lourdes. V oblasti El Diamante se nacházejí chráněné lesy s rozmanitou, původní flórou a faunou a několik vodních zdrojů. Kromě toho, že tato oblast poskytuje krásné a prosperující přírodní prostředí pro pěstování kávy, přispívá její biologická rozmanitost k bohatosti a stabilitě půdy. Daniel pěstuje odrůdy Caturra a Pache a všechny jeho pozemky se nacházejí v nadmořské výšce nad 1900 m n. m. Někteří členové Danielovy rodiny v této oblasti také pěstují kávu a rodina hospodaří společně. Zatímco každý člen rodiny vlastní vlastní pozemky, včetně Daniela, sběr, zpracování a sušení kávy řídí jeho syn Roger.

Catuai je kříženec vysoce produktivní odrůdy Mundo Novo a kompaktní odrůdy Caturra, kterou vyšlechtil Instituto Agronomico (IAC) státu Sao Paulo v brazilském Campinas v roce 1949. Na trh byla uvedena v roce 1972 po rodokmenové selekci (výběr jednotlivých rostlin prostřednictvím po sobě jdoucích generací) a dodnes se hojně pěstuje. 
Mimo Brazílii byla poprvé představena v Guatemale v roce 1970. V současné době tvoří Catuai přibližně 20 % celkové produkce kávy v zemi. 
Rostlina je ve srovnání s odrůdou Bourbon vysoce produktivní, částečně díky své malé velikosti, která umožňuje, aby rostliny byly v malých rozestupech - lze ji vysazovat v téměř dvojnásobné hustotě. Díky této vlastnosti vedlo zavedení odrůdy Catuai částečně k intenzifikaci pěstování kávy na přímém slunci ve Střední Americe v 70. a 80. letech 20. století. Tvar rostliny také umožňuje relativně snadné ošetření proti škůdcům a chorobám. Vyznačuje se velkou vitalitou a nízkým vzrůstem, přičemž je méně kompaktní než Caturra. Nevýhodou Catuai je, že je velmi náchylná ke kávové rzi listové.

Pache je přirozenou mutací odrůdy Typica – liší se jediným genem, který způsobuje, že jsou rostliny menší, což umožňuje hustší výsadbu a dosažení vyšších výnosů. Byla objevena v roce 1949 v Guatemale na farmě Brito v Santa Cruz Naranjo, Santa Rosa. Tam byla vybrána metodou hromadné selekce, což znamená, že se vybere skupina jednotlivých rostlin na základě jejich vynikající výkonnosti, osivo z těchto rostlin se hromadně nasadí, aby se vytvořila nová generace, a poté se proces opakuje. Hromadný výběr probíhal na soukromých farmách v Guatemale a odtud se odrůda rozšířila do dalších regionů a zemí.

Chilcon sbalí třešně z jednodenní sklizně do pytlů a před zpracováním je asi na 24 hodin zapečetí. Účelem je nastartovat fermentaci uvnitř třešní, aby vznikl komplexnější šálek s výraznějšími tóny ovoce. Tyto macerované třešně se poté zbaví šťávy a fermentují 24 až 36 hodin v závislosti na povětrnostních podmínkách. Prodloužená fermentace a macerace třešní dodávají šálku výrazně ovocný profil, který doplňuje výrazná citronová kyselost, jež je důsledkem vysoké nadmořské výšky. Po odkalení a fermentaci Roger suší veškerou kávu ve větraném skleníku na dřevěné terase obložené plastem.

  • Nadmořská výška: 1 900 m n. m.
  • Sklizeň: 8/2022ma
  • Producent: Daniel Chilcon

Další kávy od Gardelli Coffee

Zákazníci také nakoupili

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5895 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice