Tato zrna, pocházející ze zelených kopců v Peru, jsou přímo nasáklá esencí této země, s chuťovými tóny šťavnatých jablek, sladkého medu a křupavých mandlí. V tomto šálku kávy se však skrývá překvapivý zvrat – jemný nádech osvěžující limonády, který tančí na jazyku a zanechává za sebou dráždivý závěr. Uvařte si šálek nejlépe střeženého peruánského tajemství, které čeká, až si je vychutnáte.
Daniel Chilcon Flores pěstuje kávu ve vesnici El Diamante v okrese San Jose de Lourdes. V oblasti El Diamante se nacházejí chráněné lesy s rozmanitou, původní flórou a faunou a několik vodních zdrojů. Kromě toho, že tato oblast poskytuje krásné a prosperující přírodní prostředí pro pěstování kávy, přispívá její biologická rozmanitost k bohatosti a stabilitě půdy. Daniel pěstuje odrůdy Caturra a Pache a všechny jeho pozemky se nacházejí v nadmořské výšce nad 1900 m n. m. Někteří členové Danielovy rodiny v této oblasti také pěstují kávu a rodina hospodaří společně. Zatímco každý člen rodiny vlastní vlastní pozemky, včetně Daniela, sběr, zpracování a sušení kávy řídí jeho syn Roger.
Catuai je kříženec vysoce produktivní odrůdy Mundo Novo a kompaktní odrůdy Caturra, kterou vyšlechtil Instituto Agronomico (IAC) státu Sao Paulo v brazilském Campinas v roce 1949. Na trh byla uvedena v roce 1972 po rodokmenové selekci (výběr jednotlivých rostlin prostřednictvím po sobě jdoucích generací) a dodnes se hojně pěstuje.
Mimo Brazílii byla poprvé představena v Guatemale v roce 1970. V současné době tvoří Catuai přibližně 20 % celkové produkce kávy v zemi.
Rostlina je ve srovnání s odrůdou Bourbon vysoce produktivní, částečně díky své malé velikosti, která umožňuje, aby rostliny byly v malých rozestupech - lze ji vysazovat v téměř dvojnásobné hustotě. Díky této vlastnosti vedlo zavedení odrůdy Catuai částečně k intenzifikaci pěstování kávy na přímém slunci ve Střední Americe v 70. a 80. letech 20. století. Tvar rostliny také umožňuje relativně snadné ošetření proti škůdcům a chorobám. Vyznačuje se velkou vitalitou a nízkým vzrůstem, přičemž je méně kompaktní než Caturra. Nevýhodou Catuai je, že je velmi náchylná ke kávové rzi listové.
Pache je přirozenou mutací odrůdy Typica – liší se jediným genem, který způsobuje, že jsou rostliny menší, což umožňuje hustší výsadbu a dosažení vyšších výnosů. Byla objevena v roce 1949 v Guatemale na farmě Brito v Santa Cruz Naranjo, Santa Rosa. Tam byla vybrána metodou hromadné selekce, což znamená, že se vybere skupina jednotlivých rostlin na základě jejich vynikající výkonnosti, osivo z těchto rostlin se hromadně nasadí, aby se vytvořila nová generace, a poté se proces opakuje. Hromadný výběr probíhal na soukromých farmách v Guatemale a odtud se odrůda rozšířila do dalších regionů a zemí.
Chilcon sbalí třešně z jednodenní sklizně do pytlů a před zpracováním je asi na 24 hodin zapečetí. Účelem je nastartovat fermentaci uvnitř třešní, aby vznikl komplexnější šálek s výraznějšími tóny ovoce. Tyto macerované třešně se poté zbaví šťávy a fermentují 24 až 36 hodin v závislosti na povětrnostních podmínkách. Prodloužená fermentace a macerace třešní dodávají šálku výrazně ovocný profil, který doplňuje výrazná citronová kyselost, jež je důsledkem vysoké nadmořské výšky. Po odkalení a fermentaci Roger suší veškerou kávu ve větraném skleníku na dřevěné terase obložené plastem.
- Nadmořská výška: 1 900 m n. m.
- Sklizeň: 8/2022ma
- Producent: Daniel Chilcon