Výběrová káva Nikaragua FINCAS MIERISCH z polské pražírny HAYB je charakteristická tóny citronové trávy, čaje Earl Grey a čokoládových pralinek.
Rodinné farmy Fincas Mierisch mají už více než stoletou historii. Neustále se zlepšují a posouvají, to vše s respektem k místní komunitě i přírodě. Kávy z farem Fincas Mierisch se pravidelně umisťují v žebříčku Cup of Excellence. Dnes Fincas Mierisch zahrnuje dokonce 9 kávových farem v Nikaragui a 3 kávové farmy v Hondurasu.
V Nikaragui se farmy Fincas Mierisch nacházejí v oblastech Matagalpa a Jinotega. V oblasti Matagalpa najdeme 6 farem, zatímco Jinotega, o něco dále na severozápad, je domovem pro 3 farmy. Jednotlivé farmy mají své specifické mikroklima a složení půdy, díky čemuž je každá káva odlišná.
Při suché metodě zpracování jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 850 – 1100 m. n. m.