Výběrová káva Nikaragua BETHANIA NATURAL - vzorek z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny manga, vanilkové zmrzliny, nugátu a tamarindu.
Tuto kávu vypěstovaly sestry Ana a Martha Albir, které jsou třetí generací producentů kávy z regionu Nuova Segovia na severu Nikaraguy, kde jejich pradědeček založil kávovou farmu již v roce 1930. Cesta k produkci kávy ale byla trnitá. Revoluce v letech 1975-1979 zasáhla celou zemi, ale oblast na hranicích s Hondurasem na tom byla nejhůř. Rodina Any a Marthy uprchla do USA, odkud se po šesti letech vrátili, aby zjistili, že veškerý jejich majetek zabrala vláda. Jediné, co dostali zpět, byl jejich dům. Dnes vlastní několik farem, které vybudoval otec Any a Marthy. Kávu na nich pěstují ekologicky ve stínu lesních a ovocných stromů, a pro pěstování experimentálních odrůd postavili skleník.
Z Finca Bethania jsme pro vás vybrali Maracaturru, která je křížencem odrůd Caturra a Maragogype. Pro tento druh kávovníku jsou typická velká zrna a listy. Linie Caturry přináší skvělé chuťové a produkční vlastnosti. Maracaturra se poprvé objevila v 19. století v Brazílii, kde je spolu s Nikaraguou a El Salvadorem nejrozšířenější. Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Zpracovatelský závod: Finca Bethania
- Nadmořská výška: 2.000 m n.m.