Výběrová káva Nikaragua AURORA z brněnské pražírny Rusty Nails Coffee Roasters je charakteristická tóny limonády, Skittles a cukrové třtiny.
Dr. Enrique Ferrufino se narodil a vyrostl na kávové farmě v horách Matagalpy v roce 1956. Spolu se svou manželkou Silvií, dětskou lékařkou, se rodina Ferrufinových rozhodla v roce 1992 začít podnikat s kávou a v roce 2004 koupila Finca Aurora. Zachování přírody je pro rodinu Ferrufino nejvyšší prioritou. Pracují pomocí „biodynamického“ modelu. To znamená, že zemědělství probíhá v souladu s místním ekosystémem. Využívají pouze obnovitelnou energii a pilně pracují na ochraně vodních zdrojů a přírodních stanovišť. Na farmě se nachází řada původních stromů, kde žije mnoho druhů ptáků a volně žijících živočichů. Tyto stromy také poskytují plantáži stín a hnojí půdu organickou hmotou, která chrání půdu před erozí, suchem a záplavami. Po selektivním ručním výběru je třešeň uzavřena v suchých, vzduchotěsných tancích, kde se fermentuje 4 dny. Po fermentaci se třešeň suší na vyvýšených záhonech. Schnutí trvá asi 35 dní. Finca Aurora je jednou z prvních farem v Nikaragui s plně integrovaným provozem kávy na místě. Kávu vyrábějí, myjí a suší na farmě. Káva je mletá, tříděná a pytlovaná v Beneficio Finca Aurora pod dohledem týmu farmy. To umožňuje plnou kontrolu nad kvalitou v celém procesu.
- Nadmořská výška: 1200 - 1400 m n. m.
Upozornění z pražírny:
„Nakoľko bol pri spracovaní tohto naturálného lotu z Finca Aurora doplnený extra krok (predlžená macerácia v čerešni, v tankoch bez prístupu vzduchu, po dobu 4 dni), zapríčinilo to, že celulozová štruktúra zrna bola narušená, čo ma za následok migráciu olejov na povrch zrn aj pri svetlejšom pražení. V chuti sa to nijak negatívne neprejavuje, ale káva je náchylnejšia na oxidáciu, takže prosíme aby ste ju po otvorení balíčka dobre uskladnili.“
Pražič a majitel René z Rustynails