Výběrová káva Mexiko HERNANDEZ FAMILY z české pražírny BeBerry je charakteristická tóny jahodového kompotu, papáji, rumu a čokolády.
Jedná se o velmi limitovanou kávu - takzvaný nanolot, protože farmář vyrobil pro EU pouze dva pytle. To znamená, že budeme mít méně než 300 balíčků! Rádi bychom toto Mexiko věnovali všem matkám ke Dni matek, protože bez vás bychom tuto kávu neupražili, zasloužíte si to nejlepší.
Pražení
Naši kávu pražíme na americké pražičce Loring Falcon, jedné z nejlepších na světě. Využívá horkovzdušnou technologii v izolovaném prostředí. Tato technologie nám umožňuje zvýraznit terroir, čistou chuť, sladkost a dosáhnout konzistence mezi pražením našich káv. Mexiko pražíme tak, abychom maximálně zvýraznili sladkost jahod a čokolády a dosáhli krémového těla kávy, které vynikne v espressu. V kávě není patrná žádná hořkost, takže je vhodná i do moka konvičky.
Projekt pěstování kávy
V roce 2010 založil Jesus Salazar v regionu Chiapas projekt pěstování kávy, do kterého zapojil mayskou komunitu. Spolupracuje přímo se 140 mikrofarmáři, kteří pěstují výběrovou kávu ve stínu mexických lesů. Každý farmář vyprodukuje jen asi 20 pytlů kávy. Jesus jim pomáhá s kvalitou a zpracováním. Jesus k celému projektu přistupuje velmi sociálně a vždy se ptá, kolik peněz potřebují nebo chtějí farmáři za svou kávu dostat, a podle toho nastavuje požadavky na zpracování a kvalitu. Přestože káva není certifikovaná, pěstuje se a zpracovává podle modelu ekologické kávy.
Farmáři
Salvador a Esperanza jsou manželé, kteří náš lot vypěstovali. Od roku 2017 sbírají kávové třešně ručně a vybírají pouze ty zralé. Ačkoli jsou ještě poměrně mladí, mají již 5 dětí. Salvador se o kávě dozvěděl od svých rodičů, kteří byli také zemědělci. Salvador spolupracuje s Jesusem od roku 2010 a byl jedním z prvních, kdo začal v oblasti Chiapas produkovat výběrovou kávu.
Odrůda
Naše šarže se skládá z odrůd Red Bourbon a Red Caturra. Bourbon je jednou z kulturně a geneticky nejvýznamnějších odrůd arabiky na světě. Je známý svou vynikající kvalitou, pokud se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách. Francouzští misionáři ji na počátku 18. století přivezli z Jemenu na ostrov Bourbon (dnes Réunion). Byl vysazen na počátku 18. století. Caturra je malá rostlina s dobrou produkcí třešní a dobrým potenciálem kvality ve Střední Americe. Jedná se o přirozenou mutaci Bourbonu. Byla objevena na plantážích v Minas Gerais v Brazílii někdy mezi lety 1915 a 1918.
Zpracování
Káva se zpracovává naturální (suchou) metodou. Kávové třešně se sbírají pouze ručně a pouze ty zralé. Poté se několik dní až týdnů suší v dužině. Poté se dužina a pergamen strojově odstraní a jsou připraveny k vývozu. Díky tomuto procesu má káva vyšší sladkost a nádech rumu.
- Nadmořská výška: 1450 m n. m.
- Acidita: 2.5/5
- Sladkost: 5/5
- Hořkost: 2.5/5
- SCA Skóre: 87.25
- Sběr: zima 2021