Výběrová káva Mexiko EL MARIACHI z německé pražírny Playground Coffee je charakteristická tóny toffee, třešní a melounu.
Produkce kávy z farmy El Aserradero, kterou vlastní Marcelo García Hernández, se nachází v pohoří Sierra Madre del Sur ve státě Guerrero. Oblast Guerrero v západním Mexiku je známá řadou věcí, například plážemi v Acapulcu a rodištěm mexické revoluce. Ale pro milovníky kávy jeho proslulost roste díky promytému a naturálnímu zpracování kávy. Většina kávovníku se nachází na pohoří Sierra Occidental Range. Pěstování kávy přišlo do této oblasti sotva před třemi generacemi. Farmáři z oblasti Guerrero dbají na kvalitu svých produktů, přestože je infrastruktura a export v minulosti omezovaly.
Typica je považována za původní odrůdu kávovníku a její genetický kód najdeme ve většině výběrové kávy i dnes. Jako první začali kávovník šířit Nizozemci a rozhodli se v té době právě pro tuto odrůdu. Tato arabica dorůstá do výšky cca 4 metrů, má kónický tvar a rovný kmen. Pro plody je typická červená barva a výborná kvalita výsledné kávy, nevýhodou však je malý výnos z tohoto kávovníku. Pěstuje se v mnoha částech světa a je známá také pod názvy criollo, sumatra nebo arabigo.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.300 m.n.m.