Výběrová káva Mexiko BLONDIE z nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters je charakteristická tóny bílého hrozna, karamelek a jablečného džemu s příjemným aroma vanilky.
Naše první mexická káva z farmy jménem Finca Huehuetepan. Carlos Cadena je producent z Veracruzu, zemědělec, který navázal na rodinnou tradici započatou jeho dědečkem z matčiny strany a nyní s farmou "Huehuetepan" Carlos obnovil svůj závazek vůči rodině, komunitě a životnímu prostředí. Farma "Huehuetepan" se nachází v hornaté oblasti Cosautlan Veracruz a její specialitou je naturálně zpracovaná káva. Během sklizně Carlos zaměstnává pracovníky z komunity, kteří mají vlastní půdu. Školení, která poskytuje zemědělcům, s nimiž spolupracuje, předává skrze své znalosti a techniky, které mohou producenti realizovat na svých vlastních pozemcích.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.350 m n. m.
- Farma: Finca Huehuetepan
- Producent: Carlos Cadena