Výběrová káva Kostarika WILFRIDO ACUNA z polské pražírny HAYB je charakteristická tóny fíků, nugátu a brusinek.
Káva odrůdy Villalobos z Kostariky je před vámi! Odrůda je přirozenou mutací odrůdy známé jako Typica. Kolem nejvyšší hory Chirripo jsou vynikající podmínky pro pěstování kávy, čehož využívá mnoho malých producentů. Ne všichni však mají schopnost zpracovat třešně sami a často se spoléhají na pomoc místního odborníka Wilfrida Acunu, který celý život pěstuje kávu a nyní tuto tradici sdílí se svými dětmi Johannou, Geraldem a Waynerem. V roce 2020 Wilfrido založil mikro mlýn s názvem Aromas del Chirripo na zpracování místních zrn, což přineslo první skvělé výsledky.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot.
- Nadmořská výška: 1700 m n.m.