Výběrová káva Kostarika SONOTA OBATA z švédské pražírny Gringo Nordic je charakteristická tóny citrusového karamelu, žlutého bobulového ovoce a karamelu.
Jedná se o vynikající příklad naturálně fermentované kávy, kdy se kávová zrna usušila uvnitř vlastních plodů. Pěstitel Alberto Guardia, který na své farmě pěstuje více než 20 odrůd, produkuje mimořádně kvalitní mikroloty a my jeho kávu každoročně kupujeme. Tento mikrolot je z odrůdy Obata a má vše, co si od třešňově sušené kávy můžete přát: vysokou sladkost, velkou plnost a fantastickou ovocnost. Ideální pro espresso!
Naturální zpracování bylo v tomto případě zvoleno především z toho důvodu, že nebylo jednoduché dostat se k většímu množství čisté vody. To, že jsou zrnka zpracována naturální metodou znamená, že se třešně před sušením omyjí a nechají plavat, aby se tak oddělila defektní zrna. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci. Někteří pěstitelé využívají betonové podlahy, jiné plody suší na tzv. afrických postelích. Jsou vyvýšené a umožňují lepší proudění vzduchu, čímž urychlují proces sušení. Třešně se musí pravidelně obracet jako prevence proti plísním a zahnívání. Po vysušení se mechanicky očistí zrnka od dužiny se slupkou a následně je káva připravena na export. Výsledná chuť je ovšem i přes zpracování čajová a svěží po jasmínu a šťavnatá po ovoci.