Už se také nemůžete dočkat léta a dovolené někde u moře? Lidé z pražírny Koppi zřejmě také ne a proto si pro vás připravili tuhle exotickou bombu z Kostariky s tóny tropického ovoce a leckdo by mohl cítit i tóny tropického punče.
La Lia je farma a mikromlýn v srdci Tarrazu, které vlastní bratři Luis a Oscar Mongeovi. Jejich rodina vlastní farmu již téměř 70 let, ale teprve v roce 2008 bratři převzali výrobu a založili vlastní mikromlýn pojmenovaný po jejich matce Lia. Farma je rozdělena na 7 pozemků, přičemž nejvyšší části dosahují až 2100 metrů nad mořem, díky čemuž kávové třešně dozrávají velmi pomalu, což vede k vysoké koncentraci cukru. V nejvyšších nadmořských výškách pěstují převážně kávu Red Catuai a o něco níže kávu Caturra, ale svůj sortiment rozšířili také o odrůdy Bourbon, Pacamara, Tipica, Yellow Tipica, SL28, Kenia a Geisha a další.
Kávu ručně sbírají stejné rodiny, které se na farmu vracejí pracovat již 14 let, přičemž 60 sběračů bylo vyškoleno, aby sbírali pouze dokonale zralé třešně a také aby třešně po sběru třídili. Po sběru je třeba kávu rozdělit podle farmy, odrůdy a data sběru. Je to těžká práce, ale velmi důležitá pro produkci lahodné kávy. Tímto procesem se roční produkce na 60 hektarech jejich zemědělské půdy se pohybuje kolem 1000 pytlů zelené kávy.
Pár slov od Koppi: "S Oscarem a Luisem spolupracujeme od roku 2012. Odvádějí úžasnou práci a káva od nich je pokaždé velmi dobrá. Díky každoročním návštěvám Luise, Oscara a Lia se stali součástí rodiny a vždy když do Tarrazu vkročíme dostane se nám vřelého přivítání. Možnost spolupracovat s lidmi, jako jsou Luis a Oscar, pro nás znamená vše a jsme moc rádi, že se s vámi všemi můžeme rok co rok dělit o jejich kávu."
- Nadmořská výška: 1900 - 2000 m n. m.
- Farma: La Lia
- Producent: Luis a Oscar Mongeovi