Pokud milujete exotické chutě, tato kávička od dánské pražírny La Cabra vás jistě potěší. Tato anaerobně zpracovaná káva z Kostariky vás nadchne výraznou chutí papáji, sladkostí melasy s jemnou květinovou dochutí, což vytváří dokonalou kombinaci pro každého, kdo rád objevuje nové a zajímavé chuťové profily.
Hacienda San Isidro se nachází v obci Dota, vysoko v hornaté oblasti Tarrazu, v nadmořské výšce 1950 m. Farma a její zpracovatelská stanice jsou již 8 let skutečným rodinným podnikem, který vedou otec a syn Johel a Matias spolu s ostatními členy rodiny Mongeových. Jejich cílem byla vždy produkce vysoce kvalitní výběrové kávy, která se v posledních sedmi letech trvale umisťovala v soutěži Costarica Cup of Excellence, a to v první třicítce. To není snadné, když čelí všem výzvám měnících se podmínek. O jejich skvělém umístění svědčí jejich práce v tomto poli: vítězství v roce 2017, 2. místo v roce 2018, vítězství v roce 2019, 2. místo v roce 2020, 9. místo v roce 2021, 2. místo v roce 2022 a další vítězství v letošním ročníku soutěže.
Káva se nejprve mechanicky rozmělní, čímž se odstraní většina plodu, podobně jako u white honey procesu. Pergamenová káva a téměř gelovitý sliz se poté těsně uzavřou do malé fermentační nádrže téměř bez přítomnosti kyslíku. Jakmile začne probíhat fermentace, vzniká oxid uhličitý, který vytváří zcela anaerobní prostředí a také vysoký tlak v nádrži. To ovlivňuje chuť kávy dvěma způsoby. Anaerobní prostředí podporuje zcela odlišný soubor kvasných bakterií a kvasinek, což vede k převažující lakto-fermentaci. Tlak také vytlačuje kávové šťávy do samotných zrn, čímž se přidává více zkvasitelných cukrů pro pokračování procesu. Káva se pak suší se stále zachovaným slizem, jako je tomu u kávy zpracované metodou honey. To vše dodává výslednému šálku na komplexnosti.
- Nadmořská výška: 1950 m n. m.