Výběrová cascara Kostarika DIEGO GUARDIA z pražírny Chroast je charakteristická tóny šípkového čaje, ibišku a třešní.
Bylo nebylo, byla jednou jedna dužina a slupka kávové třešně, říkejme jí třeba cascara. Už před staletími se z ní připravoval sladký povzbuzující nápoj. Pecky, které se nacházely uvnitř plodů kávovníku, nikoho nezajímaly, a nikoho taky ani ve snu nenapadlo, že za pár set let se z nich stane jedna z nejžádanějších komodita na trhu. Přes tuhle tradici dalece přesahující historii pražení kávových zrnek před časem otřásl evropským trhem zákaz prodeje cascary s tím, že se jedná o novou potravinu a musí se prověřit její poživatelnost a nezávadnost. Po několika letech schvalování a boje s úředním šimlem je to tady: cascara je legální.
Tato cascara pochází z naturální kávy zpracované v Haciendě Sonora. Po selektivním ručním sběru se zralé třešně omyjí v čisté vodě a poté se položí k sušení buď na africké postele nebo na patia, kde se často obracejí, aby se podpořilo rovnoměrné sušení. Po vysušení se káva skladuje po dobu 2 měsíců, než se loupe v suchém mlýnu na farmě. Vysušené slupky jsou odstraněny a konzervovány jako cascara.
Hacienda Sonora leží na úpatí sopky Poás. Farma funguje na 100% obnovitelné energii generované hydro-elektrickým generátorem, který přeměňuje tok řeky na energii. Farma a její mlýn pokrývají přibližně 100 hektarů. Z toho 45 hektarů je věnováno zastíněné kávovníkové oblasti. Kávovníky jsou obklopeny exotickými stromy a další původní vegetací. Tato biologická rozmanitost podporuje zdraví půdy a udržuje půdu bohatou na živiny, která pomáhá pěstovat šťavnaté, lahodné třešně.
- Farma: Hacienda Sonora
- Farmář: Diego Guardia
- Sklizeň: 2022
- Nadmořská výška: 1 300 m n. m.