Přichází nový přírůstek do rodiny káv od pražírny Gardelli Coffee a rozhodně si zaslouží vaši pozornost. Tato promytá káva z Kolumbie v sobě ukrývá plnější tělo vyznačující se chutí lískových oříšku a chmelu, doplněné o šťavnaté aroma jablek a sladkost karamelu. Ochutnejte i vy tuto parádní kávičku!
Tato káva pochází od 35 drobných pěstitelů z oblasti Ortega v Tolimě, kteří jsou členy sdružení Cafe Agrario. Cafe Agrario zažívá těžké časy, protože se nachází v oblasti postižené občanskou válkou. Bylo také postiženo špatným vedením a podvodnými praktikami některých odběratelů: káva byla prodávána na úvěr odběratelům, kteří nikdy nezaplatili při dodání. Pokud jde o vedení, sdružení bylo založeno v roce 2014, ale až v roce 2017 jeho členové zjistili, že sdružení nebylo kvůli problémům s vedením formálně zaregistrováno. V posledních letech se zemědělci, kteří sdružení tvoří, zaměřují na výběrovou kávu, aby zvýšili hodnotu svého produktu. Zabývají se také pražením a prodejem kávy na místní úrovni. Společnost Siruma, partner pro vývoz výběrové kávy v Kolumbii, investovala do této komunity a agronomka společnosti Pilar uspořádala na žádost členů sdružení několik seminářů jak o zpracování kávy, tak o organizaci sdružení. Ti se také učili, jak kávu ochutnávat, aby porozuměli kvalitě své vlastní kávy.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1830 m n. m.