Původně ukrajinská pražírna Kolo, jejíž pražička nyní ovšem sídlí v Berlíně, si pro nás nachystala balíček bezkofeinové Kolumbie chutnající po kakau, voňavé vanilce a sladkých třešních. Sladká kávová odměna, kterou si lze vychutnat kdykoliv během dne!
Tato kávová zrnka byla pěstována v údolí Pubenza z oblasti Popayan v kolumbijském departmentu Cauca na jihozápadě země ve výšce 1790 metrů nad mořem. Proces odstranění kofeinu probíhá pomocí ethyl-acetátu, což je jeden z produktů při výrobně curkové třtiny, která se vyrábí hlabně v Kolubii, proto je tolik káv bez kofeinu právě z tohoto regionu. Samotný proces začíná ponořením kávových zrn do ethyl-acetátu, který mění strukturu zrna a umožňuje tak odstranění kofeinu, přičemž zachovává přirozenou chuť kávy. Tato metoda je stále populárnější, protože dokáže uchovat vysokou kvalitu a komplexnost chutí. I přesto, že ethyl-acetát může znít technicky nebo trochu děsivě, proces je zcela bezpečný a výsledkem je lahodná káva s velmi nízkým obsahem kofeinu – maximálně 0,3 %.
Tato zrnka byla krom odstranění kofeinu zpracována ještě promytou (washed) metodou. To znamená, že hned po sklizni jsou kávové třešně zbaveny dužiny a fermentovány v čisté vodě, aby se odstranily zbytky dužiny a cukru. Následně se kávová zrna suší na slunci, dokud nedosáhnou optimální vlhkosti. Tento proces zajišťuje čistotu a průzračnost šálku, chutě jsou jasné a zřetelné a dodává kávě její typické aroma a svěží chuťové tóny.
- Nadmořská výška: 1790 m n. m.
- Odrůda: Red Bourbon