Výběrová káva Colombia LA ESPERANZA z rumunské pražírny Sloane je charakteristická tóny jablek, jablečných květů, hnědého cukru, karamelu, a višňové čokolády.
Počátkem roku 1930 dorazili Israel Correa a Carmen Rosa Vega do Valle del Cauca, kde hledali neobsazenou půdu, aby mohli založit farmu- a podařilo se, našli Potosi. Během nadcházejících let nedošlo v jejich způsobu života k žádným velkým změnám, kromě toho, že vychovali velkou rodinu, což byla v té době kolumbijská tradice. V důsledku nedostatku pracovních sil v Kolumbii museli děti vypomáhat na farmě s zemědělskými pracemi. V roce 1945 byly do stávající Typica zavedeny tři různé odrůdy; Žlutý Bourbon, Červený Bourbon a Caturra. Dvě z jedenácti dětí, Rigoberto a Luis, projevily zvláštní zájem o výrobu a zpracování kávy. Rozhodli se dát své plodině nový směr a koncem 90. let přešli na organickou. Kromě Potosí byla za účelem rozšíření ekologické produkce získána další farma v regionu Trujillo, farma La Esperanza. V roce 2007 měl Don Rigoberto možnost pronajmout a spravovat kávovou farmu v regionu Boquete v Panamě s názvem „La Carleida“ a o rok později získal první místo v soutěži „Nejlepší káva Panamy“. V tomto okamžiku se rozhodl přivézt některá semínka gejši do Kolumbie a zahájil tak novou éru v historii Granja La Esperanza.
Tato káva je jednou z novějších odrůd nazývanou Mandela. Jedná se o samosprašný (samoopylený) výběr z Caturra x Caturra, z čehož se potom vybrala káva s nejlepšími charakteristiky. Ta je poté zkřížena s Timor Hybrid, což jí dodalo odolnost vůči rzi, než bylo znovu zkřížena s etiopskými odrůdami landrace, jako jsou Sudan Rume, Daleco a Villa Sarchi. Nejsilnější potomci z nich byli poté vybráni a odrůda stabilizována, přičemž výsledné kávovníky měli bronzové i zelené špičky.
- Producenti: Colombia Granja La Esperanza
- Farma: La Esperanza
- Nadmořská výška: 1430-1760m n.m.