Kolumbie INZA potěší kávomila, který hledá lehkou, květinovou kávičku. Kávu, která není kyselá ani čokoládová. Takovou pro vás upražili ve Father´s Coffee Roastery. V tomto šálku na vás čeká lehkost šípkového čaje, svěžest limety a sladkost mandarinkového freshe.
Obec Inzá v provincii Cauca se rozkládá vysoko na Kolumbijské náhorní plošině zvané “Macizo Colombiano”. Inzá je známá především díky své bohaté domorodé historii a výborné kávě. Historie Inzá sahá až do roku 1577, kdy zde Španěl Sancho García de Espino založil tábor. V červenci 2003 bylo založeno sdružení ASORCAFE v městečku Pedegral nedaleko Inzá, s cílem pomoci lokálním farmářům a producentům, aby mohli pěstovat a prodávat svou kávu jako výběrovou. Poskytli jim proto rámec a strukturu pro další vzdělávání a rozvoj pro zlepšení ekonomických a sociální podmínek jejich práce. V současné době má sdružení 290 členů.
Malí producenti, žijící v Inzá, pracují na pozemcích o rozloze 1,8 ha – 2 ha a pěstují kávu až do nadmořské výšky 2100 m. Káva se zde tradičně zpracovává promytou metodou. Po sklizni se kávové třešně zbaví slupek a fermentují po dobu 20-40 hodin, v závislosti na místním prostředí. Poté se káva promyje, odstraní se z ní nezralá zrna a následně se v parabolických sušičkách suší 8 až 15 dní dle počasí.
Káva Regional Inzá je směs různých odrůd kávy, které se pěstují v oblasti Inzá v Kolumbii a tvoří charakteristický chuťový profil. Mezi typické odrůdy kávy, které se v této oblasti pěstují, patří například Caturra, Colombia, Typica a Bourbon.
- Nadmořská výška: 1500–2100 m n.m.