S limitkami se poslední dobou roztrhl pytel a tato geisha z dílny pražírny Father's Coffee Roastery je rozhodně jedna z nich. Přesněji se jedná o naturálně zpracovanou kávičku z Kolumbie, která se v šálku vyznačuje šťavnatostí jahod a lehkou aciditou citronového krému. Vše je doplněno jemnou vůní a nádechem levandule. No prostě kávička, která ze to stojí!
Než rodina Holguin Ramos založila v roce 2010 kávovou farmu Inmaculada, pokrývaly pozemek pastviny a divoké křoviny. Dnes rodina obhospodařuje celkem 60 hektarů půdy. Na 35 hektarech rostou kávovníky, 12 hektarů je zalesněno a 13 hektarů zabírají budovy a zahrady. Díky vysoké nadmořské výšce, příznivému klimatu a zejména tvrdé práci rodiny se farma stala ideálním místem pro pěstování kávy. A ne jen tak ledajakou kávu! Pěstují se zde exotické odrůdy, jako je Geisha, Laurina, Eugenioides a Sudan Rume. Farma je založena na principech agrolesnictví, kdy se stromy a keře pěstují společně se zemědělskými plodinami, pastvinami nebo hospodářskými zvířaty.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1700 - 2000 m n. m.