Výběrová káva Kolumbie FINCA LOS EUCALIPTOS ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny kokosu, pomeranče, meruňky a čokolády.
Vzorek od farmáře Jhona Ulcumche z farmy Los Eucaliptos se do naší pražírny dostal v balíčku káv ze soutěže Huila Mágico. Jejím cílem bylo motivovat a odměnit pracovité zemědělce z kolumbijské lokality Huila. Do soutěže bylo vybráno 20 různých káv a do finálního výběru se dostalo pouze 10 nejlepších. Největší dojem na nás udělala odrůda Caturra zpracovaná za mokra. Při ochutnávce nám obzvlášť chutnal kokos, který není v chuťových profilech běžný. Tuto chuť skvěle doplňovaly pomerančové a meruňkové tóny. Tělo kávy bylo příjemně naplněno jemnou chutí čokolády.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.