Výběrová káva Kolumbie FINCA EL PRADO ze švédské pražírny Koppi je charakteristická tóny zralých bobulí a tropického ovoce.
Farma Finca El Prado se nachází v nadmořské výšce 1800 metrů v osadě Ricabrisa v severní části oblasti Tarqui. Nevedou k ní žádné silnice a abyste se tam dostali, musíte jet na mezkovi nebo jít hodinu a půl bujnou vegetací podobnou deštnému pralesu. Farmu nyní provozuje Ferney Cruz, který tento rodinný podnik má od roku 1993. Ferney se produkci kávy věnuje celý život. Na 4 hektarech je vysázeno 9000 stromů Caturra. Poté, co je káva sebrána ručně, odváží se dolů na farmu, kde se nachází mikromlýn. Káva se s trochou vody nechá fermentovat, než se několikrát promyje a vysuší na zakrytých vyvýšených postelích. Ferney Cruz a jeho manželka Yeni Ramos mají čtyři děti, které pomáhají na farmě.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Ferny Cruz and family
- Farma: El Prado
- Oblast: Tarqui, Huila
- Nadmořská výška: 1800 m n. m