Kolumbie FINCA BELEN CHIROSO - espresso

od Friedhats Coffee

Napsat první hodnocení
549 Kč vč. DPH (2,20 Kč / 1g)
Skladem > 5ks
Můžete mít ihned na 3 výdejních místech Další možnosti doručení

Typ balení:

 
Datum pražení
15.04.2025 (17 dnů)
Pražírna
Friedhats Coffee
Země původu
Kolumbie výběrová káva Kolumbie
Region
Quindìo
Odrůda
Chiroso
Použití
Espresso
Způsob zpracování
Anaerobní
Chuťový profil
Ananas, Bonbóny s příchutí vodního melounu, Rozinky
Stupeň pražení
Střední až středně tmavé
Metoda přípravy
Moka konvička, Espresso

Tato káva od nizozemské pražírny Friedhats Coffee je určena pro všechny, kteří hledají nevšední chuťový zážitek. Pochází z Kolumbie a prošla 144hodinovou anaerobní fermentací, která do šálku vnáší sladké tóny bonbónů s příchutí vodního melounu, doplněné o šťavnatost ananasu a rozinek. Výsledkem je nezapomenutelná chuťová kombinace pro každého, kdo rád objevuje nové chutě.

Chiroso je odrůda kávy, jejíž obliba rychle roste – a spolu s ní i záhada jejího původu. Původně se předpokládalo, že jde o místní mutaci odrůdy Caturra, která má podobný vzhled, ale delší tvar třešní, proto se jí začalo říkat „Caturra Chiroso“ nebo „prodloužená Caturra“. Nedávné genetické testy však odhalily, že místo příbuznosti s Caturrou jde spíše o mutaci etiopské odrůdy Heirloom, která se uchytila i v Kolumbii, což činí její původ ještě záhadnějším a její popularitu o to zajímavější. Ať už je pravda jakákoli, tento lot z oblasti Quindío, konkrétně z farmy Finca Belén pod vedením Manuela Lópeze, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Anaerobní naturální metoda, kterou tato káva prošla, patří k inovativním způsobům zpracování a dává výsledné chuti nezaměnitelný charakter. Na farmě Finca Belén se kávové třešně nejprve pečlivě sbírají podle zralosti a poté se přesouvají do fermentačních nádrží. Třešně s nižší hustotou, které vyplavou na povrch vody, jsou odstraněny, načež se voda vypustí a začíná anaerobní fermentace. Tento proces trvá 144 hodin, během nichž se třešně postupně rozkládají a uvolňují šťávu, která je pečlivě kontrolována z hlediska teploty, aby mohla fermentovat společně s třešněmi. Během tohoto procesu se uvnitř plodů rozvíjejí hlubší a bohatší chuťové složky, které by při běžném zpracování zůstaly skryté. Po dokončení fermentace se káva suší na afrických postelích po dobu 20 dnů, přičemž se pravidelně otáčí každou hodinu. Výsledkem je káva s intenzivní strukturou, výraznou sladkostí a neobvyklým chuťovým profilem, který vás překvapí svou komplexností.

  • Nadmořská výška: 1500 m n. m.

Další kávy od Friedhats Coffee

Zákazníci také nakoupili

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
6227 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice