Medově sladká výběrovka Kolumbie EL MIRADOR z dánské pražírny La Cabra je ideální kávou na celodenní popíjení. Její krémové tělo doplňující tóny tropického ovoce vykouzlí úsměv na tváři i v ten nejzamračenější den.
Albu Dielu Lopezovou inspiroval k práci s kávou její otec, sedminásobný finalista soutěže Cup of Excellence. Vyrůstala na jeho farmě poblíž Buesaca v Nariñu a sledovala, jak se stará o stromy a věnuje se produkci kvalitních šarží. Otec Alby chtěl, aby kávu opustila a hledala zámožnější život ve městě, ale nakonec souhlasil, aby se vydala za svou vášní v jeho stopách. Pozemek, který se stal El Mirador, zdědila po Donu Lopezovi a okamžitě se začala věnovat produkci speciální kávy. Mezitím se Alba seznámila se svým manželem Artemiem Libardem, který rovněž zdědil pozemek poblíž Buesaca. Společně s Albiným otcem se snažili o stále vyšší kvalitu produkce na všech třech farmách a dodávali třešně z každé z nich do centrální zpracovatelské stanice, která se nachází na farmě Dona Lopeze.
Při medovém procesu zůstává na kávových zrnech během zbavování slupek určité množství slizu a dužiny. Obal zůstává na zrnu během fermentace a sušení, čímž přispívá k množství cukrů absorbovaných zrnem a ovlivňuje chuťové tóny výsledného šálku. Množství zbývajícího slizu určuje typ medového procesu - bílý, žlutý, červený nebo černý ve vzestupném pořadí podle koncentrace slizu. Při správném zpracování mohou kávy získat poměrně hodně sladkosti a chuti a zároveň zůstat čisté. Při práci s medem zpracovanými kávami se často upřednostňují vyvýšené sušící lůžka (někdy označovaná jako africká sušící lůžka), protože umožňují dodatečné proudění vzduchu. Vzduch zajišťuje rovnoměrné sušení zrn a snižuje výskyt plísní a bakterií. Na druhou stranu jsou někteří pěstitelé zvyklí používat sušení na terase vystavené slunci, které vyžaduje pravidelné shrabování bobů, aby se zabránilo vzniku plísní. Celková doba fermentace a sušení závisí na těchto volbách a také na okolní teplotě a vlhkosti, ale při zpracování červeného medu je snadno zapotřebí dvou týdnů od depulpingu až do ukončení sušení.
- Nadmořská výška: 2100 m n.m.
- Producent: Alba Diela Lopez