Výběrová káva Vánoční filtr z české pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny bílé čokolády, vanilky a sladkého koření.
Letošní vánoční káva na filtr je raritní odrůdy Papayo, pojmenována podle tvaru a vůně kávových třešní, které vypadají jako malé papáji. Káva si přes své naturální zpracování udržela čistotu, vyváženost a strukturované tóny. Po vypití v ústech zanechává příjemnou krémově máslovou dochuť.
Farma Lord Voldemort (své jméno získala na základě farmářovy obliby populárních románů o Harrym Potterovi) leží v kolumbijské oblasti Huila. Káva na farmě roste ve 100% stínu původních tropických stromů, které pokrývají 5 z 13 celkových hektarů. Na nezemědělských pozemcích pak farmář Deiro Garcia nechává volné pole působnosti původní fauně a floře mající své jisté místo v zachovalé pralesní krajině. Deiro García se ve světě kávy pohybuje už odmala, pěstování kávy je totiž v rodině Garciú tradicí. Po založení vlastního projektu začal svou pozornost více napřimovat k metodám zpracování. Zkoumal především, jak modifikovat a inovovat tradiční metody zpracování (promyté a naturální). Experimentoval s délkou sušení a fermentace, což mu pomohlo lépe pochopit chemické procesy a jejich vliv na kvalitu zrna. Absolvoval také kurz mikrobiologie, kde zjistil, že různé druhy kvasinek a bakterií vytvářejí jinou chuťovou strukturu. I s tím posléze začíná provádět pokusy - pěstuje si své vlastní bakterie a kvasinky z domácích ovocných nebo zeleninových fermentů.
Odrůda Papayo se mimo region Huila vyskytuje jen zřídka stejně jako se málo ví o jejím původu. Prve se předpokládalo, že jde o mutaci Caturra, ale genetické testování provedené World Coffee Research ukazuje na blízkou příbuznost s etiopskými Landraces. Stromy jsou velmi silné a velmi produktivní a nadprůměrně odolné, pokud jde o roya nemoc.
Naturální metoda zpracování, jinak nazývaná suchá, původně pochází z Etiopie. Řadíme ji k nejzákladnějším a nejméně zatěžujícím pro životní prostředí. Farmáři kávové třešně z keřů sbírají v období jejich optimální zralosti. Bez jakéhokoliv zásahu do struktury plodů je rozmisťují na africké postele, kde je suší na slunci po dobu 3-6 týdnů. Pro konzistentní výsledky je nutné třešně průběžně obracet. Při poklesu vlhkosti v plodech pod 20 % je proces u konce a zrno se může zbavit slupek. Po celou dobu zpracování dužina se svými cukry působí na zrnko uvnitř, což vede k rozvinutí chutí a podpoření sladkosti. Od naturálních káv pak můžeme čekat plné sirupové tělo, nižší aciditu a výrazné“prvosignální” tóny.
- Farma: Lord Voldemort
- Farmář: Deiro Garcia
- Nadmořská výška: 1 750 - 1 950 m n. m.
- Sklizeň: 2021/2022