Výběrová káva Kolumbie DIEGO SAMUEL BERMUDEZ - gesha z polské pražírny HAYB Specialty Coffee je charakteristická tóny aloe, černého bezu a jasmínu.
Diego Samuel má 34 let a z toho posledních 13 let svého života věnoval pěstování kávy a získání zkušeností a znalostí o zpracování a výrobě výběrové kávy. O své farmy se stará společně se svou manželkou, dvěma dcerami a dvěma bratry. Společně se snaží porozumět procesům pěstování a zpracování a dosáhnout tak další úrovně zpracování kávy. Na farmě postavili vlastní laboratoř, aby mohli experimentovat a začít vyvíjet vlastní fermentační protokoly a postupy. Jejich cílem je dát nový chuťový rozměr poměrně obyčejným odrůdám a to s využitím speciálních postupů při zpracování zeleného zrna. Díky velkým zkušenostem a odhodlání se jim to daří a my máme možnost jeden tento experimentální lot v limitovaném množství ochutnat. Káva pochází z farmy Vila Esperanza - Paraiso v regionu El Tambo, Cauca a leží v nadmořské výšce 1700 m n. m.. Celková plochu farmy je 27 ha půdy a je osázena odrůdami Castillo, Colombia, Caturrou a Gesha. Farma se zaměřuje na nové technologie pro zvládnutí speciálních procesů při zpracování kávových třešní.
Y-05 - Process
- První fáze - anaerobická fermentace třešní po 48 hodin v tancích a teplotě 18 °C
- Loupání.
- Druhá fáze - anaerobická fermentace v dužině po 96 hodin a teplotě 18 °C
- Termický šok. Nejdříve promytí vodou o teplotě 40 °C a poté vodou o teplotě 12 °C
- Kontrolované sušení po 34 hodin, teplotě 35 °C a relativní vlhkosti 25 % dokud zrno nedosáhne vlhkosti 10 - 11 %. Sušení probíhá v sušičkách Eco-enigma procesem kondenzace.
- Nadmořská výška: 1700 – 2000 m n. m.
- Zpracování: Promytá prodloužená fermentace