Typicky keňskou kávu s tóny rebarbory, hroznového vína a rajčat vám přináší bratislavská pražírna Triple Five.
Zpracovatelská stanice Kiangoi Coffee, nacházející se v centru Keni, je součástí farmářského družstva Rungeto v okrese Kirinyaga. Oblast, kde leží, je jedna z nejznámějších světových oblastí pěstovaní kávy, která se nachází na jihu úrodné vysočiny v lesní rezervaci Mount Kenya, jen 65 km od hlavního města Nairobi. Pěstovaní kávy je zde jedním z hlavních zdrojů příjmů venkovských komunit a podílí se na zlepšování životní úrovně tamějších obyvatel. Díky pěstování kávy se využívá vsakovací nádrž odpadní vody na recirkulaci vody, čímž se zabraňuje znečisťování přírodních vodních zdrojů. Mimo to zpracovatelská stanice provozuje program na pěstovaní stromů. Půda kde káva roste je sopečného původu, díky čemuž je bohatá na živiny a minerály, což v kombinaci s chladnějšími teplotami na vysočině vytváří jedinečné prostředí a podílí se na výjimečném aromatického profilu kávy. Hlavní sběr v oblasti Kirinyaga probíhá od listopadu do prosince a sekundární úroda se sklízí od května do června.
Všechna káva je precizně tříděná, promytá a následně sušená pod africkým sluncem na takzvaných „afrických postelích“ až k dosažení optimální míry vlhkosti, přibližně 12 %. Tento proces vytváří ovocnou, květinovou ale hlavně čistou kávu. Poslední zmíněné je jedním z velmi ceněných hodnotících kritérií. Takto zpracovaná káva se potom expeduje do světa a dál k vám do šálku.
- Nadmořská výška: 1680 m n. m.
- Zpracovatel: Rungeto Cooperative
- Sklizeň: 2023