Výběrová káva Keňa SAKAMI AB z pražské pražírny Rusty Nails Coffee Roasters je charakteristická tóny pomeranče, brusinek a šípků.
FARMA
Káva pochází od keňské podnikatelky Glorie a jejího finského manžela Jarma. Provozují Sakami Coffee , jednu z ekologicky nejudržitelnějších farem v zemi, s mokrým mlýnem plně poháněným solárními panely. Pěstují odrůdy SL28, Ruiru 11 a Batian a pomáhají okolním farmářům získat lepší ceny a znalosti o zpracování, následujíce Glorii a Jarma k udržitelnějšímu světu kávy, finančně i environmentálně. Farma Sakami vytváří „agrolesnictví“ tím, že mezi kávou prořezává makadamové stromy, chrání všechny domorodé stromy na farmě a v jejím okolí, chrání mokřad tím, že do něj nezasahuje, ponechává v křoví a jeho okolí přirozené části keřů a v okolí farmy mají úly a vyhýbání se používání pesticidů nebo herbicidů.
ZPRACOVÁNÍ
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Farmáři: Gloria a Jarmo Gummerus
- Farma: Sakami
- Nadmořská výška: 1800 m.n.m.