Výběrová káva Keňa LADY MARMELADE z české pražírny Chroast Coffee Roasters je charakteristická tóny ostružin, třešní a citronové trávy.
Kamwangi Factory je jeden ze dvou zpracovatelských závodů patřících pod New Ngariama Coop. Society, který sdružuje zhruba 1000 farmářů z okolí. Farmy jsou velmi malé, průměrně o rozloze 0,4 hektaru a osazené 250 kávovými keři. Všechny farmy se nacházejí na svazích hory Mt. Kenya ve výšce 1800 m.n.m. a díky vulkanické půdě jsou zde skvělé podmínky pro pěstování kávy. Oblast Kirinyaga je spolu se sousedním regionem Nyeri považována za domov nejkomplexnějších a chuťově nejintenzivnějších káv světa. Zpracování probíhá tradiční promytou metodou. Sklizeň probíhá od listopadu do ledna. Káva je ručně tříděná podle velikosti třešní a zralosti.
Káva je zpracována promytou metodou, kdy je po ruční sklizni těch nejzralejších plodů přemístěna do strojů, kde je mechanicky odstraněna slupka obalující zelenou kávu. Pod touto sluplou se nachází vrstva slizu, která je omyta v promývacích kanálech odkud následně káva putuje na vyvýšená sušící lůžka, kde je ponechána několik dní na Slunci, přičemž je pravidelně převracena, aby tak došlo k jejímu rovnoměrnému prosušení. Během tohoto procesu je přísně hlídána úroveň vlhkosti jednotlivých pecek, aby bylo dosaženo té optimální. Káva se při tomto procesu zároveň třídí a až poté je teprve připravena pro export.
- Zpracovatelská stanice: Kamwangi
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.800 m.n.m.