Výběrová káva Keňa KIUNGU z české pražírny BeBerry je charakteristická tóny rebarbory, jahod, červeného rybízu a květin.
Tak a je tady! Naše první Keňa. Pokud stejně jak my, milujete šťavnaté a ovocné kávy, které jsou dokonalé na filtr tak si rozhodně nenechte ujít tuto pecku, která má květinový charakter a chutná po rebarboře, jahodách a červeném rybízu. Jde o nejlepší lot jaký jsme ochutnali!
Farma & farmáři
Náš lot s názvem Kiungu je vyprodukovaný ve zpracovatelském závodu Kathima, který patří družstvu Thambana Co-operative Society. Tohle družstvo leží v oblasti Embu, která se rozprostírá mezi o něco více známou pěstitelskou oblasti Kirinyaga a horou Mount Kenya. Družstvo se skládá až ze 1400 farmářů. Každý farmář má v průměru jen kolem 130 až 200 kávovníků. Kromě kávy farmáři pěstují i čaj, maracuju nebo různé květiny.
Zpracování
Kávové třešně jsou nejdříve ručně sbírány a selektovány. Pak jsou přinesené do zpracovatelského závodu, kde se zváží a připraví na promyté zpracování. Nejdříve se odstraní dužina, káva si na 12-24 hodin odpočine a následuje promývaní ve vodních kanálech. Vytříděná zrna pak putují na africké sušící stoly kde se pomalu a rovnoměrně suší po dobu 7 až 15 dnů, než dosáhnout ideální vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1600 - 1900 m n. m.
- Ovocitost: 4,5/5
- Sladkost: 3,5/5
- Hořkost: 0,5/5