Tahle keňská výběrovka z polské pražírny HAYB je pro kávomila, který se nebojí pořádně ovocných káviček. Zrnka v tomto balíčku vás okamžitě přemístí do teplých letních dnů. Jak? Díky šťavnatým tónům rebarbory, zralých třešní a rybízového džusu.
Keňa Kirura AB byla vypěstována nedaleko Nairobi, hlavního města Keni, v oblasti Kiambu. Místní podnebí je mírné, tedy přes rok je zde teplo, ale i v nejsušších měsících zaprší, a tak mají kávovníky ideální podmínky k růstu. Ekologický řetězec se tu nepřetržitě točí; v tomto regionu se chovají převážně zvířata produkující mléko a jejich hnůj se používá k organické fertilizaci místní půdy, která je pak vysoce bohatá na živiny.
Na zdejších polích dozrály kávové třešně odrůd SL28, SL34 a Ruiru11, které byly následně zpracovány promytou metodou v promývací stanici Kirura, podle níž nese samotná káva název. Právě v Kiruře byla jednotlivá zrnka zbavena dužiny, řádně propláchnuta, a nakonec fermentována v uzavřených sudech po dobu necelých 24 hodin. Promytá metoda zajistí ten nejčistší šálek, ve kterém vyniknou ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1800–1950 m n.m.