Výběrová káva Keňa KIANDU z polské pražírny HAYB je zajímavá svými výraznými ovocnými tóny po malinách a jahodách současně s příjemnou sladkostí po třtinovém cukru.
Veškerá keňská káva se pěstuje na bohaté sopečné půdě, která se nachází na náhorní plošině země a zajišťuje její jedinečnost v celosvětovém měřítku. V současné době je v produkci kávy zaměstnáno přibližně 250 000 domorodých obyvatel. Většinu produkují drobní vlastníci půdy, kteří jsou členy družstev zpracovávajících vlastní kávu. Stanice Kiandu je součástí společnosti Mutheka Coffee Farmer Society, která se skládá z přibližně 6000 aktivních členů. Každý z těchto farmářů vlastní asi 160 kávovníků a kromě toho pěstují i jiné plodiny, jako je kukuřice, fazole a sladké brambory. Přímo tato káva vám může nabídnout vše, co od kávy z Keni očekáváte: šťavnatou chuť po červeném ovoci, sladkost a harmonickou aciditu.
Promytá metoda v Keni se může na různých místech mírně lišit, ale obecně spočívá v promývání kávových třešní. Káva se nejprve sklidí zralá a ještě týž den se zbaví slupek, poté se obvykle 24-48 hodin fermentuje v nádržích z betonu nebo cementu pod širým nebem. Poté se důkladně promyje pomocí vodních kanálků a následně se namáčí pod vodou po dobu 12-72 hodin. Posledním krokem je rozprostření zrnek na vyvýšená lůžka či africké postele, kde se suší do dosažení optimální vlhkosti. Po tomto kroku je káva připravena na export.
- Nadmořská výška: 1.800 – 1.900 m n.m.