Výběrová káva Keňa KIAMUGUMO z dánské pražírny La Cabra je charakteristická tóny bobulových plodů, rybízu a sladkého čaje.
Prací stanice Kiamugumo leží v nadmořské výšce 1.550 metrů nad mořem na jižních svazích hory Keni v okrese Kirinyaga. Patří jí 1.500 členů New Ngariama Farmers Cooperative Society, z nichž každý je schopen přispět svými kávovými třešněmi na dávky od společnosti Kiamugumo. Ngariama vlastní tři továrny: Kiamugumo, Kamwangi a Kainamui, ze kterých pražírna kávu odebírala hlavně v roce 2018. Družstvo nejen shromažďuje a zpracovává kávu pro své členské farmáře, ale také jim poskytuje finanční podporu pro výdaje, jako jsou školné a investice do rozvoje farmy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Ngariama
- Nadmořská výška: 1.550 m.n.m.
- Sklizeň: Prosinec 2020