Výběrová káva Keňa KARIMIKUI z švédské pražírny Koppi je charakteristická tóny červených bobulí, květin a šťavnatosti.
Kávová továrna Karimikui byla založena v roce 1966 na pozemku o rozloze 6 akrů, který slouží vesnicím Githureia, Gituba a Kiamugumo. V současné době je přidružena k Rungeto Farmers Cooperative Society (FCS), v oblasti, kde většina drobných zemědělců pěstuje čaj, nikoli kávu. Zemědělci zde pěstují hlavně SL28 a SL34, které tvoří 99 % celkové produkce kávy, zatímco občas zahlédneme i kávovníky Ruiru 11.
Všechny kávy se zbavují dužiny, fermentují za sucha, promývají, namáčejí a následně suší na slunci. Třešně jsou pěstiteli ručně tříděny na nezralé a přezrálé, než se dostanou do výroby. Diskový rozvlákňovač odstraní slupku a dužinu. Kávy se třídí podle hustoty do tří tříd. Třídy 1 a 2 se zpracovávají odděleně, třída 3 se považuje za nízkou třídu a zpracovává se odděleně. Káva se fermentuje 16-24 hodin v uzavřeném stínu. Po fermentaci se káva promyje a v promývacích kanálech se opět třídí podle hustoty. Posledním krokem před sušením je nechat kávu namočenou pod čistou vodou po dobu 16-20 hodin. Následně se suší na vyvýšených lůžkách 14-16 dní.
Dlouhodobým cílem je zvýšit produkci kávy prostřednictvím školení farmářů, přístupu ke vstupům a seminářů Správné zemědělské praxe, které se konají po celý rok. Přáním je navázat s drobnými farmáři transparentní vztah založený na důvěře, který pomůže podpořit trvalý růst odvětví v Keni a zároveň přinese našim zákazníkům prvotřídní kvalitu a farmářům prvotřídní ceny.
- Pěstitelé: 640 drobných farmářů
- Nadmořská výška: 1600-1800 m n. m.