Konečně je tu léto, a to kromě koupačky na přehradě neznamená nic jiného než čerstvou sklizeň káv z Keni! Tentokrát se podařilo pražírně Rebelbean vybrat opravdu šťavnatou a sladkou kávu, která okamžitě zaujme svou typickou vysokou aciditou. Těšit se můžete na ostružiny, černý čaj a pomerančovou kůru.
Zpracovatelská stanice Karimikui se nachází na úpatí Mount Kenya a je přidružené k farmářskému družstvu Rugetu. To se skládá z více než 600 malých farmářů z vesnic Githureia, Gituba a Kiamugumo. Stejně jako většina káv z Keni, je i tento lot směsí káv těchto farmářů, které se zpracují a následně exportují pod hlavičkou zpracovatelské stanice (nebo také coffee mill).
Opět jsme vybrali směs typických odrůd SL28 a SL34, které byly zpracovány promytou metodou. Farmáři z družstva Rugetu vkládají velký důraz na selekci pouze zralých třešní, které díky ideální průměrné teplotě ( 13 - 24°C) a vulkanické půdě dosahují vysoké kvality. Po sběru jsou třešně zbaveny slupky a následně podrobeny kvalitativní klasifikaci podle jejich hustoty. Následně jsou ve stínu fermentovány po dobu 16 - 24 hodin, při kterých zbylá dužina povolí od zrna a také se stabilizuje chuťový profil kávy. Posledním krokem, který předchází sušení je ponoření zrna do nádrží s čistou vodou po dobu 16 - 18 hodin. Tento krok zpracování je pro kávy z této země typický a ty se poté označují jako washed & soaked. Potřebné péče se zrnu dostává i při sušení, které trvá přibližně 20 dní a využívají se k němu speciální látkové sušáky, které zajišťují správné proudění vzduchu a nedochází tak k nežádoucí fermentaci. Nakonec se káva roztřídí podle velikosti (jedné z kategorií právě přísluší označení AB tohoto lotu) a připraví se k exportu.
- Nadmořská výška: 1600 - 1700 m n. m.