Keňa KABETE je další ovocnou peckou z české pražírny Mima coffee roastery. V šálku se můžete těšit na jahody, borůvky a červené víno, které dodává plný a hebký nádech.
Kabete Factory se nachází v Central Highlands v Keni, pouhých 30 km severně od Nairobi v okrese Kiambu. Samotný Kiambu představuje více než 30 % celkové produkce kávy v Keni. Ve 22 družstvech je přibližně 51 000 aktivních pěstitelů, kteří obdělávají půdu v nadmořských výškách od 1520 do 2200 m nm.
Je členem Kabete & Mugaga Farmers Cooperative Society, který tvoří asi 251 aktivních členů. Každý člen vlastní asi 225 kávovníků. Většina farem také pěstuje další plodiny, jako je kukuřice, fazole a maniok. Družstvo produkuje pouze 1517 kg zelené kávy ročně na odhadované obdělávané ploše 4 hektary. Díky chladnému klimatu a sopečné půdě je oblast vhodná pro pěstování kávy s velkými výnosy. Farmáři Kabete Factory patří k pravděpodobně největšímu keňskému kmeni, Kikuyu.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1125 m n. m.