Tato Keňa GITITU od slovenské pražírny Mlsnacava vás překvapí marmeládovým tělem a větší sladkostí, než na jakou jste u kávy z Keni zvyklí. V šálku vaší filtrované kávy bude lehkost černého čaje s voňavou vanilkou a sladkostí čerstvých keříkových rajčat.
Stanice Kimandi Factory vykupuje kávové třešně od farmářů, kteří vlastní malá políčka zhruba s 250 kávovníky. U těchto farmářů je nejdůležitější zajistit stálou kvalitu jejich třešní. Díky menšímu počtu kávovníků mohou ale farmáři vybírat a dodávat ty nejzralejší třešně. Třešně se v promývací stanici přetřídí, odstraní se dužina, fermentují se a promývají. Po promytí jsou zrna namočena na dlouhou dobu do čerstvé vody, aby se upevnil jejich chuťový profil. Káva se pěstuje na červené sopečné půdě, kterou ročně vyživují srážky o velikosti 1 000-1 400 mm a čistá voda z řeky Ruarai. Zrna se pěstují v nadmořské výšce 1900-2000 metrů nad mořem a poskytují výraznou, bohatou chuť a robustní kvalitu.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentuje přiližně 16 hodin v závislosti na okolní teplotě, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Poté se káva promyje v čisté, svěží vodě z horského vodopádu. Po mytí a třídění se pergamenová káva suší na slunci na vyvýšených lůžkách po dobu 14-21 dní, čímž se zvýrazní přirozená chuť a vůně zrn.
- Sběr: listopad 2022
- Namořská výška: 1900-2000 m n. m.
- Producent: Kimandi Factory