Výběrová káva Keňa GITITU AA z pražírny Father´s coffee roastery je charakteristická tóny rebarbory, vanilky a coca-coly.
Závod Gitutu patří pod Aghuti Farmers’ Cooperative Society a označení AA značí největší velikost zrn a dle keňského systému i největší kvalitu. Víc jak 800 drobných farmářů sbírá a nosí své třešně denně během sklizně do zpracovatelské stanice Gitutu, kde jsou pečlivě roztříděné dle kvality a farmáři dostávají zaplaceno dle váhy třešní v dané kvalitativní hladině. Ve 30. letech 20. století keňská vláda najala Scott Laboratories (SL), aby pro ni vyvinula odrůdy, které budou silnější a odolnější vůči suchu. S SL 28 se jim sice nepodařilo vyvinout kávovník s nejvyššími výnosy, ale zato se skvělými chuťovými vlastnostmi – ovocnou a citrusovou chutí, komplexní a sladký šálek kávy typický pro keňskou kávu. Na druhé straně s SL 34 přišli s kávovníkem s vysokými výnosy a dobrou adaptací na vyšší nadmořské výšky. Odrůda nevyžaduje příliš mnoho hnojení, ale je náchylnější na choroby, jako kávová rez, choroba kávových třešní a další.
Třešně jsou po sklizni a roztřídění namočeny v tancích, kde ty s vyšší hustotou klesnou na dno tanku a tzv. m’buni’s (nedozrále třešně) jsou odstraněny. Následně jsou třešně vyloupány na mechanických loupačkách a přemístěné do prvního fermentačního tanku, kde stráví přibližně 24 hodin. Poté jsou znova promyté a jdou do dalšího tanku na 12-24 hodin, kde znovu fermentují. Po této fázi jsou třešně vloženy do promývacích kanálu, kde se znova oddělí od tzv. floaters ( zrna s menší hustotou) a je z nich odstraněná musiláž – lepkavá dužina. Následně jsou zrna ponořena v tancích pod čistou vodou dalších 24 hodin. Poté jsou přeneseny na první sušící stoly, kde leží několik hodin a zbaví se poloviny své vlhkosti. Následně se suší na druhém typu stolu v hrubších vrstvách 5 – 10 dní. Po vysušení na požadovanou vlhkost je káva uskladněna ve skladech v tzv. buňkách, které jsou vyrobeny z pletiva s většími oky, aby mezi pytli mohl lépe proudit vzduch.
- Producent: Drobní farmáři
- Zpracovatelské stanice: Gititu
- Nadmořská výška: 1.700 - 1.800 m.n.m.